Piyasalar
25/9/2024 11:38

Piyasalarda toparlanma sinyalleri!

Dün yaşanan çöküşün ardından hisse piyasaları Asya’daki işlemlerin başlamasıyla toparlandı. Avrupa ve ABD hisse senedi vadeli işlemleri yükselmeye başladı. Japonya’nın iki temel endeksi dünkü %12’lik kayıptan sonra bugün %9 yükseldi. Bitcoin 56 bin dolara, Ethereum 2.500 dolara yükselirken kriptoda toparlanmaya %15’lik artışla Solana öncülük etti.

Küresel piyasalarda 6,4 trilyon dolarlık kayıpla sonuçlanan dünkü geniş ölçekli satışların ardından başta Asya piyasaları olmak üzere ABD ve Avrupa borsaları ile kripto paralar toparlanma sinyalleri vermeye başladı. Tahviller gerilerken, S&P 500 ve Nasdaq vadeli kontratlarında kazançlar görüldü. Stoxx dünkü beş ayın en düşük seviyesine gerilemesinin ardından %0,7 yükseldi. Japonya’nın iki önemli hisse senedi göstergesi, Topix ve Nikkei, %9 sıçradı.

Sert inişe ihtimal verilmiyor

Dünkü kayıpların başlıca sebepleri arasında ABD merkez bankasının faiz indirmekte geç kaldığı değerlendirmelerine yol açan zayıf istihdam verileri, Japonya merkez bankasının faiz artışına başlaması, iki banka arasındaki faiz farkının yen varlıkları daha avantajlı kılması ve yapay zeka şirketlerinden gelen beklenti altı bilançolar sıralandı. 

Özellikle ABD’de resesyon korkuları yükselirken, Jefferies’den Mohit Kumar, “ABD ekonomisinin veya Avrupa’nın sert bir inişe doğru gittiğini düşünmüyoruz. Bizim görüşümüze göre son birkaç seanstaki piyasa hareketleri satın alma fırsatı sunuyor” dedi.

Bitcoin, Ethereum, Solana toparlandı

Toparlanma sinyallerinin ilk örnekleri kripto para piyasalarında görüldü. Bitcoin, pazartesi günkü sert düşüşün ardından 24 saatte %6 değer kazanarak 56 bin dolar seviyelerine tutundu. Ethereum ve Ripple %8 değer kazanırken Solana, %15’ten fazla yükseldi. Kriptodaki yükselişlerde liderliği Solana üstlendi.

Artış sınırlı kalabilir

Dün, Wall Street’in korku göstergesi olarak anılan Cboe Volatilite Endeksi VIX, dün pandemiden bu yana en yüksek seviyesine çıkmıştı. Analistler, Bitcoin’deki son düşüşün Nikkei’deki düşüşten daha kötü olmadığına dikkat çekse de, geniş piyasalarda hakim olan kötümserlik nedeniyle artışın sınırlı kalabileceğini hatırlatıyor.